22074
page-template-default,page,page-id-22074,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-5.1.5.1562060010,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

HOUTSKELET

De keuze voor houtbouw vloeit meestal voort uit een ecologische en energiezuinige overweging. Ook de kortere duurtijd van de werffase kan invloed hebben op de keuze voor deze bouwmethode.

Houtskeletbouw :
Dit is de bekendste toepassing in houtbouw. Vloeren, wanden en daken worden opgebouwd d.m.v. houten stijlen en regels. Dit heeft als voordeel dat het een snelle en droge bouwmethode betreft, die ook een geprefabriceerde bouwwijze toelaat. Vanuit ecologisch standpunt is dit een aangewezen keuze. Zowel verticaal (stijlen) als horizontaal (regels) zijn de houten balken van beperkte dikte. Samen vormen ze kaders. Tegen deze kaders komen windverbandplaten die horizontale belastingen opvangen, bijvoorbeeld bij zware windvlagen. De stijlen vangen de verticale belasting van het dak en de vloeren op. Het kader van het houtskelet bestaat meestal uit naaldhout. De platen binnenin de opbouw variëren: multiplex, OSB, spaanplaten, cementplaten, gipskartonplaten… afhankelijk van hun functie wordt er voor een bepaalde soort gekozen. De leidingen en kabels worden weggewerkt in een technische spouw in de wand of in het plafond.

 

Houtmassiefbouw (CLT):

Het gebouw wordt opgetrokken met behulp van geprefabriceerde houtelementen in plaatvorm. Deze elementen worden perfect op maat voor elk specifiek project in de fabriek geproduceerd, zelfs tot zeer grote afmetingen. Tijdens dat productieproces worden de verschillende houtlagen telkens 90° ten opzichte van elkaar gedraaid, waardoor de platen toepasbaar zijn als wand, vloer of dak, maar evengoed als ligger. De structuur van het gebouw kan daardoor bijzonder snel opgetrokken worden op de bouwsite, met behoud van een grote architecturale vrijheid. Een voorbeeld van deze bouwmethode is Cross Laminated Timber of kortweg CLT.

VOORDELEN VAN HOUTBOUW

Energiezuinig

Houtskeletbouw leent zich uitstekend om zeer uitvoerig te isoleren, en is daardoor interessant voor passiefbouw of een BEN woning. Je kan namelijk sterk isoleren zonder in te boeten op woonruimte. De kern van de isolatie breng je aan tussen de stijlen. Maar ook aan de buitenkant kan je nog extra isolatie voorzien.

Snelle opbouw

Houtbouw leent zich zowel tot maatwerk op de werf als tot montage van prefab elementen. Deze laatste vereist een grondige voorstudie waardoor de uitvoeringstermijn van de werken grondig kan ingekort worden.

Droge bouwmethode

Bij houtbouw wordt het gebruik van beton, mortel, chape en pleister tot een minimum herleid, wat een gunstig effect heeft op droogtijden en bijgevolg op de vooruitgang van de werf.

Ecologisch

Hout is duurzaam, CO2-neutraal en isoleert heel doeltreffend, waardoor uitstekende levensomstandigheden gecreëerd worden. Er bestaat geen enkel ander algemeen gebruikt bouwmateriaal dat met zo weinig energie geproduceerd en verwerkt kan worden.