22132
page-template-default,page,page-id-22132,stockholm-core-2.4.1,select-child-theme-ver-5.1.5.1562060010,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

PASSIEFBOUW / BEN-WONING

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.

 

Een passiefhuis is een nog energiezuiniger gebouw dat het grootste deel van het jaar op een constante aangename temperatuur blijft zonder actieve verwarming en/of koeling en daardoor dus een maximaal wooncomfort kent. Doordat er amper nog actief verwarmd of gekoeld moet worden, kunnen de benodigde verwarmings- en koelingssystemen zeer beperkt blijven en spreekt men over een ‘passief’ gebouw of ‘passiefhuis’.

 

Bij beiden wordt het wooncomfort en de energieprestatie bereikt door een doorgedreven isolatie, beperking van luchtlekken, compact bouwen, optimalisatie van de afmetingen en oriëntatie van gevelopeningen voor maximale zonnewinsten in de winter, zonwering in de zomer en mechanische ventilatie al dan niet met warmteterugwinning.

VOORDELEN VAN EEN BEN- / PASSIEFWONING

Zeer lage energiekosten

Het jaarlijks energieverbruik om de woning op temperatuur te houden, is bijzonder laag. Bij passiefhuizen beperkt het zich zelfs tot 15kWh/m². Dat stemt overeen met maar 1,5 m³ gas of 1,5 liter stookolie per m².

Optimaal wintercomfort

In een passiefwoning wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve warmtewinsten. Passieve warmte komt de woning ‘gratis’ binnen: elektrische apparaten, lichaamswarmte maar vooral ook zonnewarmte. De superisolerende ramen vangen tijdens het stookseizoen meer warmte op van de zon dan dat ze warmte verliezen. De doorgedreven isolatie in de gebouwschil houdt de warmte vervolgens zeer lang vast.

Optimaal zomercomfort

Zonwering zorgt ervoor dat het niet te warm wordt tijdens de zonnigste dagen van het jaar. Dat kan in de vorm van luifels en oversteken, maar ook door middel van screens of zelfs planten en bomen. Samen met de doorgedreven isolatie van het gebouw wordt de zomerwarmte zeer lang buiten gehouden.

Optimale luchtkwaliteit

Ventileren gebeurt continue door een mechanisch ventilatietoestel. Deze ventilatiemethode garandeert een toevoer van verse lucht, verlaagt het risico op condensatie of schimmelvorming én verhindert de verspreiding van geurtjes. Bij passiefhuizen is dit sowieso een balansventilatietoestel dat het grootste deel van de warmte van de binnenlucht eenvoudig kan recupereren via een warmtewisselaar.

Uitstekende basis voor nulenergie

Doordat BEN-bouwen maar vooral passief bouwen resulteert in een zeer energie-efficiënt gebouw, is de stap naar een nulenergiegebouw, waarin het resterende energieverbruik op jaarbasis volledig gecompenseerd wordt door eigen energieproductie, bijzonder klein geworden. Er hoeft dan ook geen grote hoeveelheid hernieuwbare energie meer toegevoegd te worden om het nulenergie-niveau te halen.